Moestuinieren in je tuinkas: zo reguleer je temperatuur en luchtvochtigheid Tuinkas

Moestuinieren in je tuinkas: zo reguleer je temperatuur en luchtvochtigheid

Door Mark Kusters 15 April 2021 | 14:03


Moestuinieren wordt nog leuker met een tuinkas, weet ik uit ervaring. Want je hebt meer kweekmogelijkheden én je kunt praktisch het hele jaar door moestuinieren. Je creëert een extra seizoen: een vijfde seizoen. Belangrijk bij een kas is om goed te letten op de temperatuur en luchtvochtigheid. Om zo het perfecte klimaat te creëren voor jouw moestuin. Lees meer over tuinkassen en doe je voordeel met mijn tips.

Ken je Makkelijke Moestuin al? Dit systeem is komen overwaaien uit Amerika. Je teelt kruiden en groenten overzichtelijk in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Op deze manier kan iedereen moestuinieren. En met een tuinkas maak je het jezelf nóg een slagje eenvoudiger. Kou en regen hebben hierdoor minder vat op je plantjes. Je kunt zo eerder in het seizoen starten en langer doorgaan in de herfst.

tuinkas

Tuinkas voor iedere buitenruimte
Misschien denk je bij een tuinkas al snel aan een royale tuin. Maar wist je dat er voor vrijwel iedere ruimte een passende kas bestaan? Op onze webshop Tuinkasgemak.nl vind je een uitgebreid assortiment aan kwaliteitskassen van topmerken. En daar zal je zien: een tuinkas siert je tuin, dakterras én balkon.

Welke kas kies je?
Uiteraard zijn er meer selectiecriteria dan alleen de omvang. Waar komt de kas te staan, welk materiaal is het meest geschikt en voor welk glas ga je? In dit artikel geef ik mijn tips over waarop je kunt letten bij de aanschaf van een tuinkas. Zodat je er jarenlang plezier van hebt.

Temperatuur en vocht
Goed. Je hebt je kas aangeschaft en je kweekbakken geïnstalleerd. Dan is het zaak om de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten te houden. Staat je kas vol hoge planten zoals tomatenplanten, maar is er weinig luchtcirculatie? Dan ontstaan er snel schimmels. Dit voorkom je door regelmatig te luchten.

tomatenplanten

Dakramen en louvreramen
Mijn tip: kies voor een kas met dakramen en/of louvreramen. Zo kun je eenvoudig beluchten als de temperatuur stijgt, om te hoge luchtvochtigheid te voorkomen.

Om je een idee te geven, dit zijn voorbeelden van kassen met daarin standaard een louvreraam:

En dit zijn kassen waarin standaard een dakraam zit:

Automatische openers, zonder stroom
Wil je zeker weten dat de luchtcirculatie altijd in orde is? Kies dan voor automatische openers. Een cilinder op basis van oliedruk opent en sluit de ramen wanneer de temperatuur stijgt of daalt. Daarvoor heb je dus geen stroom nodig.

Als je twee dakramen in je kas hebt, rust er dan maximaal één uit met een automaat. Zo kun je ook bij lage temperatuur handmatig een raam openen. Een raam met automaat kun je namelijk niet handmatig openen als je bij lagere temperatuur wilt ventileren.

Professioneel tuinkasadvies
Ben je op zoek naar een mooie kas voor je tuin, balkon of dakterras? Of voor een zakelijke toepassing, zoals een kantoor? We adviseren je graag! Heb je vragen, neem dan contact op. Bezoek onze showroom in Drunen of maak een afspraak voor professioneel tuinkasadvies op locatie.


Tags:


Meer nieuws