Zo kies jij de tuinkas die het beste bij je past
Door Lotte Hamer 13 September 2022 | 13:40
Ga je op zoek naar je eigen tuinkas, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. In deze blog vertel ik waar jij op kunt letten, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij de aanschaf van jouw droomkas.
Met een tuinkas geniet je langer van het buitenleven. De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: waar ga je de tuinkas voor gebruiken? Wil je er alleen planten in laten overwinteren? Ga je jouw eigen moestuin kweken? Wil je ook in de winter gebruikmaken van je tuinkas? Wil je een beschutte loungeplek creëren? Dit weegt allemaal mee in de keuze voor het juiste model en formaat tuinkas.
Modellen
Ten eerste kun je uit een aantal modellen kiezen. Tuinkassen zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. En worden geleverd door diverse merken. Zo kun je kiezen uit:
· Stads- en Patiokassen: voor ‘Urban Gardening’
· Tuinkassen
· Muurkassen
· Broei- en kweekkassen
· Tuinkamers en Orangerieën
Ieder model heeft zijn eigen kenmerken en doeleinden. Lees mijn blog over de verschillende modellen en ontdek welk model past bij jouw wensen.
Formaat
Heb je jouw gewenste model helder voor ogen? Dan kun je nadenken over het formaat van je kas. Bedenk dat veel mensen steeds enthousiaster worden als ze hun tuinkas eenmaal hebben. Niet alleen de kweekruimte bepaalt hoe groot hij moet zijn, maar ook het kunnen creëren van een klein zitje. Niets leuker dan even een kop koffie (of een borrel) in je kas drinken als je lekker aan het werk bent. Zo kies je voor een tuinkas waar je nog jaren plezier van hebt.
Natuurlijk moet je het formaat vooral afstemmen met de afmetingen van je tuin. Hou er daarbij rekening mee dat er rondom de tuinkas voldoende vrije ruimte is om de tuinkas op te kunnen bouwen. We adviseren je hier graag over.
Goot- en nokhoogte
Twee belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn de goot- en nokhoogte van je tuinkas. De goothoogte bepaalt min of meer hoe hoog je kas is aan de zijkanten. Ga je ervan uit dat je veel tijd in de kas doorbrengt? Dan is het niet raadzaam om een goothoogte te nemen waarbij je niet overal rechtop in de kas kunt staan. Een goothoogte van 1.80 of 2 meter is dan een beter idee. Hiermee geef je jouw planten bovendien extra ruimte. Belangrijk als je tomaten, komkommers of andere klimplanten wil kweken in je kas!
De goothoogte is ook bepalend voor de plaats van je deur(en). Pas vanaf een goothoogte van 1.80 meter kan een deur op de lange zijde van de kas worden geplaatst. Anders kan de deur alleen op de korte zijde worden geplaatst. Denk ook daar dus even over na bij het kiezen van het formaat en vorm van je tuinkas.
Daarnaast kun je je wellicht voorstellen dat een hogere nokhoogte zorgt voor een steilere helling van het dak. Naast dat dit er prachtig uitziet, is het ook nog eens praktisch. Zo spoelt het glas namelijk mooi schoon. Hier kun je bijvoorbeeld voor kiezen wanneer je gaat voor een kas van Janssens AluSystems.
Vraag om advies
De keuze is reuze en de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom kan ik me voorstellen dat je best wat hulp kunt gebruiken bij de zoektocht naar je ideale kas. Neem daarom gerust contact met me op of kom langs in onze showroom. Ik adviseer je graag over alles wat met tuinkassen te maken heeft, zodat je een tuinkas kiest waar je jaren plezier van hebt.
Showroom
- Woensdag 13:00 - 17:00
- Zaterdag 13:00 - 17:00
- Alcoalaan 2N
- 5151RW Drunen
- 17/10 Verleng je moestuinseizoen in drie stappen 0 reacties
- 27/08 Upgrade je tuin met een luxe tuinkas van ’t Vijfde Seizoen 0 reacties
- 15/08 Droge moestuingrond? Zo win jij de strijd tegen de droogte 0 reacties
- 21/06 Slootwater, vervuilde grond... en dan een moestuin?! 0 reacties
- 02/02 5 accessoires die jouw tuinkas compleet maken 0 reacties