Geniet optimaal van je tuinkas dankzij onze onderhoudstips Tuinkas

Geniet optimaal van je tuinkas dankzij onze onderhoudstips

Door Mark Kusters 23 November 2023 | 11:21


Je bent je aan het oriënteren op een tuinkas of hebt er misschien zelfs al een aangeschaft. Moestuinieren in een tuinkas heeft tal van voordelen. Nu is een tuinkas van zichzelf behoorlijk onderhoudsarm. De meeste kassen zijn gemaakt van aluminium, een van nature roestvrij materiaal. Daarnaast is glas ook onderhoudsvrij en zijn alle bevestigingsmaterialen van roestvrij staal. Toch is het belangrijk dat je jouw tuinkas goed verzorgd, zo voorkom je schade aan je planten. Wat is belangrijk voor het onderhoud en goed gebruik van jouw tuinkas? In deze blog krijg je een handige to-dolijst.

Opruimen en schoonmaken

Een hygiënische tuinkas begint bij het opruimen na je werkzaamheden. Zet bijvoorbeeld een kastje in je tuinkas voor alle gereedschappen. Houd ook de binnen- en buitenkant van je kas vrij van losse bladeren, vuil, zand en sneeuw. Vooral op het dak en in de goten is dit belangrijk, in verband met het afvoeren van regenwater en de lichtdoorlaatbaarheid. 

Wanneer je je kas schoonmaakt, kun je het beste neutrale reinigingsmiddelen gebruiken. Deze bevatten namelijk geen chemicaliën en tasten het frame en de beglazing niet aan.

Voldoende ventilatie

Om schimmelvorming zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om je tuinkas goed te ventileren. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot teeltproblemen. Dit kun je het beste regelen met automatische raamopeners.

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in de herfst, winter en het voorjaar zo laag mogelijk blijft. Voor je groenten in de tuinkas geldt: hoe droger de lucht, hoe beter. Schimmelziektes houden namelijk van kou en vocht. In die omstandigheden grijpen ze snel om zich heen, dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Verbranding van planten voorkomen

Naast een goede luchtvochtigheid speelt ook de temperatuur een belangrijke rol bij het succesvol kweken in een tuinkas. De temperatuur kan je door goed te luchten met behulp van automatische raamopeners goed reguleren. Maar belangrijk is niet alleen temperatuur maar ook de sterke straling van de zon dient gereguleerd te worden. Je planten kunnen doordat ze achter glas staan ook ‘verbranden’ en door uitdroging dood gaan. 

De duurzaamste oplossing is zonwering, bijvoorbeeld schermen en doeken. Hier vind je een overzicht van de kassen van de Belgische topfabrikant Janssens die je kunt uitrusten met zonwering.

Janssens biedt zelf kwalitatief uitstekende schaduwdoeken. Daarnaast heeft ’t Vijfde Seizoen zelf schaduwdoeken ontwikkeld in verschillende variaties en kwaliteiten. We adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze.

Meer handige tips

Bij al het onderhoud is het slim om telkens kleine stappen te nemen, zodat het allemaal te overzien blijft. Om je verder te helpen, deel ik graag nog wat extra tips met je:

  1. Maak tweemaal (of vaker) de kas aan de binnenzijde schoon, bijvoorbeeld na het verwijderen van tomatenplanten is het slim eventuele aanslag op het glas aan de binnenzijde te verwijderen.

  2. De spindels (draaimechanisme) waarmee je dakramen opent dienen af en toe een druppel olie (of siliconenspray) te krijgen zodat ze soepel blijven draaien.

  3. Houd bij harde wind of storm altijd de deuren en dakramen gesloten. Mocht er een glasplaat kapot zijn, vervang deze zo snel mogelijk. Bij harde wind of storm is het gevaarlijk als de wind ‘in de kas’ kan omdat een deur of raam openstaat! Je loopt dan aanzienlijk meer risico op flinke schade!

Onderhoudsadvies

Wil je meer inspiratie over het goed onderhouden en gebruiken van je tuinkas? Neem dan contact op met me op via e-mail of bel naar 0416 - 77 81 45. Wil je graag wat inspiratie opdoen? Dan ben je van harte welkom in onze showroom in Drunen.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon