Even voorstellen: het gezicht achter ’t Vijfde Seizoen Buitenleven

Even voorstellen: het gezicht achter ’t Vijfde Seizoen

Door Mark Kusters 03 December 2020 | 16:42


Moestuinfanaat, ondernemer en bourgondiër: dat ben ik, Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen. Nadat ik jarenlang in sales- en managementfuncties werkte, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Tijdens de coronacrisis kwam ik op het idee het roer om te gooien, mij volledig vast te bijten in de wereld van moestuinen. Ik vertel je graag hoe ik van mijn hobby mijn werk maakte.

Als je mij vraagt waar ik écht blij van word, is mijn antwoord zonder twijfel: moestuinieren. Ik was al jaren groot fan van het concept van Makkelijke Moestuin, gebaseerd op het uit Amerika overgewaaide ‘Square Foot Gardening’. In mijn achtertuin in het Brabantse Herpt is het allemaal begonnen: daar experimenteerde ik met mijn eerste komkommer- en tomatenplanten.

Radijs oogsten en kweken in moestuinbakRadijsjes vind ik zo mooi en lekker! 

Van moeilijke naar Makkelijke Moestuin

Mijn opa had vroeger een grote moestuin en mijn vader heeft ook een tijdje een moestuin gehad. Ergens ben ik door hen misschien wel geïnspireerd. Ik heb altijd een grote tuin gehad, waarin ik vaker heb geprobeerd een moestuintje aan te leggen. Maar ik moet eerlijk zeggen, het bleef eigenlijk altijd bij gepruts. Daarom sloeg ik aan op het verhaal van Jelle Medema. In zijn boek beschrijft hij heel mooi hoe hij ook ooit als ‘prutser’ begon en dat er van alles mis kan gaan in een ‘moeilijke moestuin’, zoals hij het noemt. Je moet namelijk onkruid wieden, spitten, bewateren, ongedierte weghouden, meer zaaien, veel meer oogsten. Soms mislukt je oogst helemaal, of je zit ineens met 5 kroppen sla, en weet je niet wat je ermee moet doen. Veel mensen haken dan af, onder wie ik. 

Makkelijker én met meer plezier

Dankzij de producten van Makkelijke Moestuin is het mij uiteindelijk toch gelukt een moestuin aan te leggen én te onderhouden. En ook nog eens met veel meer plezier. Dat is precies wat mij persoonlijk zo aanspreekt aan het concept. Iedereen kan een moestuin aanleggen, ook ik. Veel mensen kijken verbaasd als ik vertel dat ik een moestuin heb. Het heeft toch een wat suf imago. Mensen zien al snel verwilderde volkstuintjes en dagenlang zwoegen voor zich. En dat klopt ook, als je een moeilijke moestuin hebt. Dankzij Makkelijke Moestuin is dit beeld wel aan het veranderen. 

Lavendel in moestuin
Een deel van mijn tuin in Herpt. Lekker fleurig toch?

Fluitend naar mijn werk

Je begrijpt dus dat ik helemaal fan ben van Makkelijke Moestuin. Daarom besloot ik om wederverkoper te worden van Makkelijke Moestuin. En omdat ik inmiddels ook de voordelen van een tuinkas heb ervaren, combineer ik het assortiment van Makkelijke Moestuin met diverse merken tuinkassen. Daarmee wordt moestuinieren helemaal leuk! Als wederverkoper is het mijn doel om meer mensen het plezier van moestuinen te laten ervaren. Mijn verkoop- en afhaalpunt van Makkelijke Moestuin ben ik gewoon aan huis begonnen, bij mijn boerderijwoning in Herpt. Het is erg leuk om al die verschillende moestuinfanaten over de vloer te krijgen. Ik word zó blij en enthousiast als ik met mijn klanten praat.

Het is een cliché, maar met ’t Vijfde Seizoen heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Het verkooppunt aan huis is inmiddels uitgebouwd naar een professionele webshop en op korte termijn zal ook een showroom worden betrokken. Het voelt dus helemaal niet als werken. Al vroeg in mijn carrière zei ik altijd: “Ik wil fluitend naar mijn werk, maar zingend naar huis.” Dat heb ik nu. 

Wortels oogsten Makkelijke Moestuin

Tijd van nu

En moestuinieren is eigenlijk veel meer dan alleen een hobby. Ik ben helemaal geen zweverig type, maar een moestuin verzorgen geeft voldoening, zingeving. Het idee dat je iets in de grond stopt, het groeit en je er iets lekkers van maakt, is toch prachtig? Moestuinieren past ook helemaal in de tijd van nu. Veel mensen zijn steeds bewuster bezig met waar hun voedsel vandaan komt. Het zelf kweken van dat wat er op je bordje belandt, wordt daarom steeds populairder. 

Knoflook kweken Makkelijke Moestuin

Enthousiasme is aanstekelijk

De afgelopen weken kreeg ik veel enthousiaste reacties van mensen in mijn omgeving. Ook mijn gezin is helemaal in de ban van mijn nieuwe uitdaging. Mijn vrouw houdt van lekker koken, dus ze is erg blij met de oogst uit onze moestuin. We hebben dan ook een soort samenwerking hierin. Ik zaai en oogst in mijn moestuin, zij tovert het om tot iets lekkers. Als echte bourgondiër geniet ik hier natuurlijk van.  

Mijn twee kinderen zijn al een aantal jaar het huis uit, maar bewonderen de moestuin graag. Mijn dochter heb ik ook ‘aangestoken’, want ze heeft op haar balkonnetje een minimoestuintje aangelegd. Erg leuk dat ik haar daarbij kan helpen. En mijn zoon houdt – net als zijn moeder – meer van het kook- en eetgedeelte. Hij heeft nog geen moestuin, maar smult graag van de verse groenten uit onze tuin. 

De komende tijd neem ik jullie mee in mijn moestuinavonturen, op deze blog en op Instagram. En ben je een keer in de buurt van Herpt? Kom eens langs, dan maken we een rondje door mijn moestuin en kas. Of kom eens langs in de showroom in Drunen. 


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon