Marks moestuintip voor april: rucola Kweken

Marks moestuintip voor april: rucola

Door Mark Kusters 29 March 2021 | 09:01


Voor welke moestuingroenten is nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: de pittige bladgroente rucola.

Ken je het systeem van Makkelijke Moestuin al? Je teelt kruiden en groenten overzichtelijk in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Dit is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Het grote voordeel: iedereen kan moestuinieren, want deze methode maakt het heel eenvoudig.

rucola

Makkelijke groente: rucola
Wil je snel een mooi resultaat van je werk? Kies dan eens voor rucola, want deze slasoort groeit hard. Als alles goed gaat, kun je al na vier weken oogsten. Ideaal als je beginnend moestuinierder bent of als je bijvoorbeeld met je kind samen moestuiniert. Gelijk een leuke tip: maak je kind enthousiast voor moestuinieren. Daarover schreef ik eerder een uitgebreid blog.

Ideale plek voor rucola
Je kunt rucola het beste kweken tussen maart en september. Let er daarbij op dat je de plantjes niet in de felle zon zet. Rucola houdt van zon, maar schiet bij té veel zon snel door. Zet de plantjes daarom in de halfschaduw, op een plek waar ze minimaal vier uur per dag zon krijgen. En geef ze voldoende water, om uitdroging te voorkomen. Meer kweektips? Op deze pagina leg ik precies uit hoe je rucola kweekt.

Een leuke verrassing is dat de slasoort je moestuin in de zomer extra kleur geeft, dan kan de plant namelijk gaan bloeien. 

moestuinieren

Oogsten: blad én bloemen
Als de plant groot genoeg is, zo tussen de 15 en 25 centimeter, kun je gaan oogsten. Ook moet het hart van de plant intact blijven als je de blaadjes eraf plukt. Eet de blaadjes kort na het plukken, dan zijn ze het lekkerst. Wist je dat je de bloemen ook kunt eten? Die smaken net als de bladeren licht pittig. 

Meer weten?
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten als peper padron en rood-witte radijsjes. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws