Voorzaaien: waarom, hoe en wanneer doe je dat? Kweken

Voorzaaien: waarom, hoe en wanneer doe je dat?

Door Mark Kusters 06 April 2021 | 10:33


Bij planten met een relatief lang groeiproces is voorzaaien een goed idee. Je zaadjes ontkiemen dan sneller, net als in een kas. In deze blog leg ik je uit wat voorzaaien inhoudt en hoe én wanneer je dit het beste kunt doen. Spoiler alert: het is niet moeilijk, maar vraagt wel om aandacht.

Wat is voorzaaien?
Voorzaaien houdt in dat je je zaadjes binnen in kleine bakjes zaait, voordat ze naar een grotere bak buiten gaan. Je zet de bakjes op de vensterbank of – als je een kas hebt – in de tuinkas. Daar geef je de plantjes voldoende licht, voeding en warmte. Als ze eenmaal sterk genoeg zijn, kun je ze verpotten naar je moestuinbak buiten.

voorzaaien

Wanneer moet je voorzaaien?
Stel: je wilt tomaten kweken. Dan moet je daar uiterlijk half april mee beginnen, omdat een tomaat er vier maanden over doet om van een zaadje naar een plant te groeien. Begin je pas met zaaien als het buiten warm genoeg is (in mei), dan ben je eigenlijk te laat. In september koelt het alweer te snel af.

Tomaten kun je dus het beste al in maart voorzaaien. Andere groenten zoals komkommers, courgettes, en pompoenen kun je begin mei voorzaaien. Dan kunnen ze eind mei al lekker naar buiten. Basilicum kun je voorzaaien vanaf maart tot mei, en eind mei tot augustus planten. 

Twijfel je of voorzaaien nodig is bij de zaden die je wilt planten? Op de zadenzakjes van Makkelijke Moestuin vind je hierover alle informatie.  

Wat heb je nodig?
Om te ontkiemen heeft een zaadje drie dingen nodig: genoeg daglicht, de juiste temperatuur en voeding. De vensterbank is dus een goede plek voor je zaailingen, tenzij het té warm wordt. Een temperatuur van 15 graden is perfect.

Een zaailing heeft maar weinig voeding nodig. Potgrond is daarom niet zo geschikt, dit is ‘te zwaar’ voor je zaailing. Je kunt het beste voorzaaivermiculiet van Makkelijke Moestuin gebruiken. Geef de plantjes water met een plantenspuit. 

voorzaaien

En nu: afharden
Als je zaadjes zijn ontkiemd en gegroeid tot kleine plantjes, dan zijn ze klaar om naar buiten te gaan. Maar eerst is het belangrijk dat je afhardt. Afharden betekent dat je zaailingen geleidelijk laat wennen aan de buitenlucht. Zet je plantjes de eerste dag een paar uur buiten, en verleng dit daarna elke dag met een paar uur. Na ongeveer vijf dagen kun je de plantjes overpotten naar je moestuinbak. Ze zijn dan sterk genoeg en klaar voor de ‘buitenwereld’.

Aan de bak!
Met deze tips kan jouw moestuinseizoen van start gaan. Lees ook mijn blog over hoe je in 4 stappen eenvoudig aan de slag kunt met moestuinieren. Of oriënteer je op de verschillende soorten tuinkassen. Veel moestuinplezier!


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon