Marks moestuintip voor april: basilicum Moestuin

Marks moestuintip voor april: basilicum

Door Mark Kusters 12 April 2021 | 16:42


Voor welke moestuingroenten is nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: je eigen basilicumplant.

Met het systeem van Makkelijke Moestuin teel je kruiden en groenten overzichtelijk in speciale moestuinbakken. Deze bakken zijn overzichtelijk opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Deze methode is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Op deze manier kan iedereen moestuinieren. 

Vergeet je slechte ervaringen met de wegkwijnende supermarktbasilicumplant: kweek je eigen sterke basilicumstruik met zaden uit onze webshop Moestuingemak.

Makkelijke struikbasilicum
Ben je beginnend moestuinierder? Dan is de struikbasilicum een echte aanrader. Want deze plant heeft veel minder last van droogte, warmte en slakken dan de bekende Italiaanse variant. Hij heeft dan wel een wat kleiner blad, maar hij smaakt er niet minder om.Let op: binnen voorzaaien
Basilicumplantjes kunnen niet tegen kou, dus ze mogen pas na half mei naar buiten. Maar je kunt nu al wel beginnen met voorzaaien. Zodat het al wat sterkere plantjes zijn als ze in de moestuinbak gaan. En ongedierte minder vat op ze heeft. Voorzaaien doe je binnen, bijvoorbeeld in een potje met Makkelijke Moestuinmix en voorzaaivermiculiet op de vensterbank. In ieder geval op een plek waar ze voldoende licht en warmte hebben. In dit artikel vertel ik je alles over voorzaaien.


Verzorging en oogsten

Als je plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze naar buiten. Kies een plek met zes uur zon per dag. Per moestuinvak kun je vier basilicumplanten zetten. Struikbasilicum wordt gemiddeld tussen de 30 en 45 cm hoog. Houd de groei goed in de gaten. Want als de plant ongeveer 10-15 cm hoog is, moet je het bovenste topje van de hoofdstengel wegknippen. Zo krijg je een mooie bossige struik. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven en bloemen direct weg te halen, zodat er meer zijtakken groeien. 

Oogsten is eenvoudig: pluk wat blaadjes en verrijk daarmee je soep, pasta of salade.

Meer weten?
Wil je meer inspiratie voor lekkere groenten die je in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je allerlei verschillende zaden én een leuk testpakket, met groenten als peper padron en rood-witte radijsjes. Al deze zaden staan ook in de Makkelijke Moestuin App, zodat je precies kunt zien hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst.


Tags:


Meer nieuws