Groene vingers op school met de Hero Moestuinbakken 't Vijfde Seizoen

Groene vingers op school met de Hero Moestuinbakken

Door Mark Kusters 07 June 2021 | 13:15


Waar komt een courgette vandaan? Hoe groeit een watermeloen? Vragen die basisschooldocent Juliette van Beurden van basisschool de Duinsprong uit Drunen graag wilde voorleggen aan haar leerlingen. Daarom startte ze, bij wijze van experiment, een kleinschalig moestuinproject. Dat project groeide uit tot een succes: tijd voor een serieuzere aanpak.

Daarvoor bleek het systeem van de Makkelijke Moestuin uitermate geschikt. Juliette schafte de Hero Moestuinbakken van ‘t Vijfde Seizoen aan, inclusief klimrek en begeleidend kinderboek

Juliette: Veel kinderen zien groenten en fruit in de supermarkt, of op hun bord. Maar waar komen ze vandaan? Dat wilde ik ze graag laten zien en ervaren. Wat begon als kleinschalig experiment op de vensterbank van het klaslokaal, werd al snel een succesverhaal. Toen de zaden begonnen te ontkiemen raakten de kinderen ontzettend enthousiast. Tijd voor een serieuzere aanpak, dus.

Maar hóe pak je zoiets aan? Zo'n project kent vele uitdagingen. Hoe geef je vorm aan een moestuin op een basisschool? Wat is de juiste locatie? En zeker ook: hoe houd ik het makkelijk voor de kinderen?

Schot in de roos 
Op aanraden van onze hovenier besloot ik een kijkje te nemen bij de showroom van ‘t Vijfde Seizoen. Dat was een schot in de roos. Mark nam uitgebreid de tijd om mijn vragen te beantwoorden en het concept van de Makkelijke Moestuin uit te leggen. Afgaand op onze wensen en uitdagingen wist hij precies de juiste optie aan te wijzen: de Hero Moestuinbak
 
Met aanvullend: het klimrek en 't Makkelijke Moestuin Kinderboek, waarvan Mark er nog eens een vijftal gratis meegaf. Zeer toegankelijk gemaakt voor kinderen door de illustraties en afbeeldingen. Fun fact: op basis van de instructies in het boek hebben de kinderen een plattegrond gemaakt om die de stappen nog eens beknopt weer te geven.

Regen wordt ontvangen met luid gejuich 
De moestuinbakken werden op een zonnige dag geleverd. Ideale weersomstandigheden om de moestuinbakken aan te leggen en te vullen. Toen er later die week regen viel, gebeurde er iets bijzonders: de kinderen begonnen te juichen. ‘Nu krijgen de plantjes water!’ klonk het.

Educatieve waarde 
Kinderen leren ontzettend veel van moestuinieren. Over de herkomst van hun voedsel, respect hebben voor de natuur en goed samenwerken. Een prettige educatieve afwisseling, naast de reguliere lessen. Wie weet besluiten we het project verder uit te breiden. Dan komen we zonder twijfel terug bij ‘t Vijfde Seizoen.


Tags:


Meer nieuws