Marks moestuintip voor april: courgette Moestuin

Marks moestuintip voor april: courgette

Door Mark Kusters 23 April 2021 | 16:29


Voor welke moestuingroenten is nú het ideale moment om te zaaien? En: welke heerlijke (onbekende) groenten mogen echt niet ontbreken in jouw moestuin? Mark Kusters van ’t Vijfde Seizoen deelt zijn tips en favorieten. Deze week: de frisse en milde courgette.

Moestuinieren ingewikkeld? Niet met het systeem van Makkelijke Moestuin. Het werkt heel simpel, zuinig en duurzaam: zonder meststoffen, met weinig water. Wat je nodig hebt om je een courgette te kweken, is een moestuinbak met vakken van 30x30 centimeter. Plus: een klimrek, de Makkelijke Moestuin Mix en de juiste zaden. Dat is alles.

courgette

De hoogte in
Courgettes zijn makkelijk te kweken én ze zien er prachtig uit in je moestuin. Maar vaak wordt gedacht dat de courgetteplant te groot is om te kweken in je Makkelijke Moestuin. Ik heb de oplossing: de klimmende courgettesoorten. Als je deze tegen je klimrek plant, kunnen ze daartegenop klimmen. Zorg dat je wel minstens twee vakken in je moestuinbak vrij hebt voor de courgette.

Kweken: zonliefhebber
Courgette is een echte zomergroente. Je kunt ze het beste in het voorjaar zaaien. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een kas aan te schaffen. Dan kun je ook later in het seizoen courgettes kweken. Verleng het seizoen en bespaar jezelf het voorzaaien! Courgetteplanten hebben veel voeding nodig. Geef daarom al bij het planten een schepje extra voeding. Hier lees je meer kweektips voor courgette.

Oogsten: bloemen en vrucht
De courgetteplant bloeit meestal vrij snel. Wist je dat je die mooie gele bloemen ook kunt eten? Ze kleuren prachtig op bijvoorbeeld een salade. Let op: een courgetteplant heeft mannetjes- en vrouwtjesbloemen. De mannetjes herken je aan de steel. De vrouwtjes aan de verdikking bij de vrucht. De mannetjesbloemen moeten de vrouwtjesbloemen bevruchten. Haal ze dus niet zomaar weg!

courgette

Veelzijdig en verfijnd
De vruchten van de courgette zijn fris en mild van smaak. Ze bewijzen hun veelzijdigheid in de keuken. Van soep en salade tot lekker grillen. Of: in dunne reepjes gesneden, als pastavervanger. Basilicum is een smaakmaker die uitstekend past bij de verfijnde courgettesmaak. Lees hier hoe je basilicum zelf kweekt.

Lees meer
Wil je ontdekken welke groenten en kruiden je nog meer in jouw makkelijke moestuin kunt kweken? In onze webshop Moestuingemak vind je veel verschillende zaden. Al onze gewassen staan ook in de Makkelijke Moestuin App. Hier ontdek je precies hoe je de zaadjes laat opbloeien tot een rijke oogst. Dat kan (bijna) overal: in je tuin, op je balkon, (dak)terras en zelfs in huis. Veel plezier!


Tags:


Meer nieuws