Zonwering in je tuinkas: voorkom verbranding van je planten Tuinkas

Zonwering in je tuinkas: voorkom verbranding van je planten

Door Mark Kusters 04 April 2022 | 15:18


Ook als je zorgt voor goede beluchting kan je kas in de lente en zomer té zonnig worden voor je gewassen. Verbranding door directe zonnestralen kan funest zijn voor je planten. Daarom in deze blogpost de vraag: hoe bescherm je planten tegen verbranding? Hiervoor zijn meerdere zonweringsystemen te verkrijgen.

Het systeem van de Makkelijke Moestuin is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Square Foot Gardening’. Je teelt kruiden en groenten overzichtelijk in bakken die zijn opgedeeld in vakken van 30x30 centimeter. Met een tuinkas maak je het jezelf nóg eenvoudiger. Kou en regen hebben hierdoor minder vat op je plantjes. Dus je kunt eerder in het seizoen starten en langer doorgaan in de herfst.

Maximaal beluchten
De dagen worden langer en het aantal zonuren hoger, naarmate de zomer dichterbij komt! Het is dan steeds belangrijker om elke dag alert te zijn of het niet te heet wordt in de tuinkas. Daarvoor is beluchting met automatische raamopeners natuurlijk een goede oplossing. Maar zelfs dan is het belangrijk je gewassen te beschermen tegen het felle zonlicht. Mijn kas staat ook de hele dag in de zon en het wordt gauw warm binnen. Als je een tuinkas plaatst in je tuin is het ideaal als je de kas zo kan situeren dat de kas gedurende de (late) middagzon in de schaduw komt.

Oververhitting kan ook ervoor zorgen dat de grond uitdroogt. Regelmatig water geven is dan natuurlijk belangrijk. Toch kan extreme hitte je planten dan alsnog aantasten of zelfs verbranden. Dit bevordert de groei van je planten natuurlijk niet! Gelukkig zijn er nog meer oplossingen om je kas te beschermen tegen direct zonlicht en de temperatuur aangenaam te houden.

Zonnig, maar niet té
Planten hebben uiteraard voldoende zonlicht nodig om goed te groeien. Want met dat zonlicht maken ze het grootste deel van hun eigen voeding aan. Zet je tuinkas daarom op een plek met minimaal zes uur zonlicht per dag. Met een schaduwdoek bescherm je op zonnige dagen je planten tegen uitdroging, verkleuring of verbranding door de felle zon. Het doek voorkomt dat de temperatuur in jouw serre of kas te hoog oploopt.

Zonneschermen of zonnedoek
Vrijwel alle fabrikanten leveren verschillende zonweringsystemen, zo zijn er rolschermen die met zuignappen worden vastgezet. Of schermgaas dat met slimme clips gemonteerd wordt. Janssens AluSystems werkt met mooie schaduwdoeken die met een gordijnsysteem in de tuinkas worden gemonteerd. Voordeel van dit systeem is dat je heel makkelijk het schaduwdoek als een gordijn open en dicht kan schuiven afhankelijk van de weersituatie.

Meer weten?
Wil je meer inspiratie en tips over je eigen tuinkas? Op onze webshop Tuinkasgemak vind je tuinkassen in verschillende soorten en maten, met allerlei handige accessoires. Heb je liever advies op maat? Kom dan gerust eens langs in onze showroom en laat je vrijblijvend informeren en adviseren.


Tags:


Meer nieuws

Showroom

't Vijfde Seizoen
DE SHOWROOM IS WEGENS VAKANTIE GESLOTEN VAN ZATERDAG 1 JUNI TOT EN MET ZATERDAG 8 JUNI. U KUNT ONLINE EEN BEZOEKAFSPRAAK BOEKEN OP EEN ANDER MOMENT VIA BOVENSTAANDE LINK.
Indien u voor een tuinkas wilt komen kijken adviseren we een afspraak buiten de openingstijden te maken. Plan uw afspraak online of bel met Mark voor een persoonlijke afspraak.
Openingstijden
  • Woensdag 13:00 - 17:00
  • Zaterdag 13:00 - 17:00
Adres
  • Alcoalaan 2N
  • 5151RW Drunen
Telefoon